Angora wol

Geschiedenis

De Nederlandse Vereniging van Angorakonijnenfokkers werd, ruim 90 jaar geleden, op 26 december 1922 opgericht.

De angoraclub is in de eerste plaats een fokkersvereniging, die in het leven werd geroepen "tot in stand houding en verbetering van het ras" en waarbij het nutbelang (de wolverkoop) als een rode draad door de geschiedenis loopt.

In de loop der jaren hebben zich ook veel liefhebbers en spinners bij ons aangesloten. Tussen veel leden bestaat een sterke band. We staan elkaar met raad en daad terzijde.

Momenteel bestaat ons ledenbestand uit een 50-tal leden, waaronder 1 erelid en enkele leden uit België en Duitsland. Een gedeelte van de leden fokt maar de meeste hebben een angora als huisdier.
De angoraclub draagt het geven van voorlichting hoog in het vaandel en probeert dit langs velerlei wegen te doen. Op de grotere shows zijn wij met een stand aanwezig.

Gelukkig kent de vereniging haar topfokkers, die niet alleen grote successen hebben geboekt en het ras sterk hebben verbeterd, maar er ook in zijn geslaagd om onze angoradwerg en angorahangoor, die het resultaat zijn van vele jaren zeer gericht fokken, te creëren en verloren gewaande kleurslagen op miraculeuze wijze terug te toveren of hiermee nog doende zijn, maar er zeker in zullen slagen.
Fokker of niet; in de grond zijn wij vrijwel allen liefhebbers, die ooit op slag verliefd zijn geworden op dit schitterende ras. De wol is voor velen slechts bijzaak, want wie schetste onze verbazing toen wij er achter kwamen dat je met een konijn net zo’n sterke band kunt opbouwen als met een hond!
Onze drie rassen zijn de liefste van allemaal! Ze hebben een zachtaardig karakter en ze zijn ook nog op te voeden!