Angora

Het gewicht: varieert van 2,5 kg tot en met 5,25 kg.

De oren: deze staan licht V-vormig recht op het hoofd. Door de lange oorpluimen kan het lijken dat de oorpunten iets hangen, maar ze moeten beslist recht op staan. De lengte varieert tussen de 11 en 13 cm.

De bouw: is matig gedrongen met goede brede schouders en achterhand, met een mooie brede kop.

De pels: voor een tentoonstelling moet de pels minstens 6 cm lang zijn, deze groeit gemiddeld 2 cm per maand. Deze moet zo vol mogelijk zijn. De oren het liefst zo flink mogelijk behaard, waardoor er prachtige oorpluimen ontstaan. De kop moet goed behaard zijn, maar het oog moet vrij zicht houden. Als het nodig is mag je het haar rond de ogen bijknippen.

Bij kleur dieren is altijd een aanwas van nieuwe haren te zien. Dit is geen fout. Een angora verhaart iedere dag en komen er ook nieuwe haren bij die iets donkerder gepunt zijn en zo een indruk van een onregelmatige kleur kunnen geven.

De pels moet vol aanvoelen met stevige granharen, doch deze moet zacht aanvoelen.

De kleuren: angorakonijnen zijn in de volgende kleuren erkend: zwart, blauw, bruin, geel, wit met rode ogen en wit met blauwe ogen.

 Huisvesting: de minimale bodemmaat is 100 x80 cm, maar als ze klein zitten is dagelijks los laten lopen aan te raden.

Karakter: het angorakonijn is over het algemeen lief, aanhankelijk en rustig. Ze zijn nieuwsgierig naar alles, ook loslopen vinden ze fijn. Als een angorakonijn losloopt, zal hij na een kwartier een rustig plekje op zoeken om lekker te gaan liggen. Tijdens de borstel- en knipbeurten werkt het angorakonijn makkelijk mee.

Vachtverzorging:

Vachtverzorging: De lengte van de pels bepaalt de hoeveelheid verzorging, hoe korter de pels hoe minder borstelbeurten. Iedere drie maanden wordt de vacht met een schaar kort geknipt. Sommige mensen gebruiken een scheerapparaat. Het verzorgen en knippen van de pels vergt enige ervaring maar hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt. De belangrijkste reden van klit vorming is het uitblijven van de discipline de pels te verzorgen. De pels van de rammen zijn vaak wat moeilijker te verzorgen door de fijnere opbouw. Meestal worden de rammen daarom binnen de drie maanden geknipt. In de zomer kan de vacht zo kort mogelijk worden geknipt, is het kouder, laat dan één tot twee centimeter staan.