Angora banner 02

Angorarassen

vergroting luchtkamers

Het angorakonijn heeft, als één van de oudste konijnenrassen, een roemrijke historie. Hoewel er over de ontstaansgeschiedenis verschillende theorieën bestaan, staat vast dat de langhaarfactor ooit door een mutatie is ontstaan. Het angorakonijn is na jaren van fokken een ras met een hoge wolproductie en rustig karakter geworden.

Als producent van de zeer luxe angorawol, heeft het angorakonijn, in de loop der eeuwen, perioden van grote belangstelling gekend. In de geschiedenis van de angorafokkerij heeft het nutbelang altijd een belangrijke plaats ingenomen. Het succes hiervan hield nauw verband met het modebeeld, waardoor de wolprijzen steeds aan schommelingen onderhevig waren.

Behalve als luxueus, staat de wol bekend om haar heilzame werking. Mensen met reumatische klachten kunnen veel baat hebben bij het dragen van kleding gemaakt van angorawol.

De fijne wolharen bevatten luchtkamertjes, die de

alleen angora’s beschikken over deze luchtkamertjes, geen andere konijnenrassen

wol 4 x lichter en 7 maal warmer maken dan schapenwol. Het is dan ook de warmste wol ter wereld.

We kennen tegenwoordig niet alleen het angorakonijn maar ook de angoradwerg en de angorahangoor.

De oorsprong van de drie angora rassen

De Turkse hoofdstad Ankara heette, net als de provincie, tot 1923 Angora. Omdat de hoogvlakte van Ankara (en van het antieke Troje !!) bekend stond om haar langharige geiten, die de beroemde mohairwol produceerden, werden veel dieren met een lange vacht angora genoemd, zoals de angorageit, angorakat en ........ het angorakonijn.

Of het angorakonijn werkelijk zijn wortels in dit gebied heeft liggen, blijft raden. De beroemde angorawol is echter uitsluitend van konijnen afkomstig. De lange vacht is ontstaan door een mutatie. Mutaties zijn spontane veranderingen in de chromosomen, waardoor voor de soort nieuwe kenmerken ontstaan. Ze komen vaak voor in de dieren- en plantenwereld, maar mutanten hebben in de vrije natuur maar weinig overlevingskans.

Diverse verhalen zouden vertellen waar het angorakonijn vandaan komt maar zeker is dat het konijn in zowel Engeland als Frankrijk tot het oudste konijnenras behoort. Ieder land heeft zijn eigen standaard waar het konijn aan moet voldoen.

Het angorakonijn, van ruim 4 kilo, wordt  tegenwoordig door veel mensen als huisdier gehouden door zijn vriendelijke karakter en mooie uitstraling. De wol wordt nog verwerkt maar op kleine schaal. Het angorakonijn is een graag geziene eyecatcher op tentoonstellingen.

In de jaren 80 werd de angoradwerg erkend in België, deze werd gefokt uit het angorakonijn en de zilvervos. Jaren later werd het ras ook in Nederland erkend. Het levendige kleine konijntje van rond de 1500 gram is een graag gezien huisdier maar komt ook voor in diverse kleuren voor op de tentoonstelling.

Het jongste ras binnen onze vereniging is de angorahangoor. Deze rustige en handzame mensenvriend is een  konijn van rond de 1900 gram. Het ras, in Nederland gefokt, is in januari 2012 definitief erkend in de kleur wit blauwoog. We hopen de angorahangoor meer te gaan zien op tentoonstellingen.